Vaikka suunnistuksen vilkkain kausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, niin marraskuusta maaliskuullekin löytyy useita säännöllisiä ja epäsäännöllisiä suunnistustapahtumia, joissa voi ylläpitää kuntoa ja suunnistustaitoa.

JP

 

Itse tykkään osallistua keskiviikkoisin Turun Metsänkävijöiden järjestämään Street-O rogaining-tyyppiseen tapahtumaan Turun seudulla. Tässä ei ole kyse kisasta, vaan lähinnä itsensä haastamisesta. Ei tartte rynniä hampaat irvessä, jos ei halua.

Alussa saat käteesi kartan, joka pitää sisällään kaikki rastit. Teet suunnitelman ja sinulla on 1 tunti aikaa kerätä mahdollisimman paljon pisteitä hakemalla rasteja parhaaksi katsomassasi järjestyksessä. Usein suunnitelmaa pitää ja saa sopeuttaa matkan varrella, jotta pysyy siinä noin tunnin aikataulussa.  Rasti tarkoittaa aina kysymystä, johon pitää antaa oikea vastaus. Nyt korona-aikaan tapahtuma toimii itsepalveluna eli itse otetaan aika ja raportoidaan vastaukset tapahtuman sivuille netissä. Mukaan tarvitset vain kynän vastausten kirjaamiseen, heijastinliivit ja otsalampun. Suunnistus ei ole yleensä kovin vaativaa, vaikka tapahtuukin pimeään aikaan, mutta tarkkuudesta on hyötyä, kun suunnistetaan usein kaupunkimaisessa ympäristössä ja joka paikasta ei aina voi kulkea. Joskus rasteja löytyy metsänkin puolelta.

Jos et vielä ole kokeillut, niin kannattaa testata. Itse tykkään kuin hullu puurosta ja tämä on ollut jo useamman vuoden osana minun talviliikuntaa. Kun kirjoittaa internetin ihmeellisen maailmaan hakusanaksi Turku Street-o, niin pääsee tapahtumien kotisivuille.

Toinen paljon käyttämäni ”palvelu” on lauantaisin järjestettävät Talvi-Rastit. Nämä ovat pääasiassa Turun suunnistajien järjestämia tapahtumia ja lähdöt ovat 11-12. Nämä tapahtuvat löytyvät hakusanoilla Turku-talvirastit. Nämä tapahtumat ovat semi-metsäisiä tapahtumia ja ratoja on 2 kilometristä 8 kilometriin. Täällä tarvitset emitin ja karttamuovin.

Yllä olevien lisäksi Turun seudulla järjestetään rogaining-tapahtumia (NightSprint ja WinterSprint), jotka ajoittuvat ns. talvikauteen. Näissä tapahtumissa on kyse 2 tunnin rogainingsuunnistuksista samaan tyyliin kuin street-o:ssakin, mutta pitemmän kaavan mukaan. Tietoa näistä tapahtumista löytää hakusanoilla Turku-rogaining internetistä.

Viimeisimpänä, mutta ei tosiaankaan vähäisimpänä muistakaa Rastipiikkiön omat tapahtumat eli Joulumaili 5.12.2021 ja Kinkunsulatusrastit 26.12.2021. Lisäksi olemme saaneet useina talvina nauttia jäsentemme tekemistä harjoituksista eri kartoilla ja teemoilla. Pitää myös mainita suunnistuskoulun yhteydessä viime tiistaina 30.11. juoksemani Piikkiön street-o, jossa tuli kuljettua uusia väyliä Piikkiön keskustassa. Kiitos tästä mahdollisuudesta järjestäjille.

Eli, jos juoksujalkaa alkaa vipattaa hiihtokaudella ja mielii suunnistamaan lähiympäristössä, niin yllä muutama vinkki asian tiimoilta, eikä lista ole todellakaan tyhjentävä, mutta tarjoaa muutaman vinkin harrastajille.

Ensi vuonna nähdään Mynämäen Jukolassa,

JP