Pieni suunnistaja2Suunnistuksen keskimatkan Suomen mestaruuskisoissa kesäkuun alussa D20-sarjassa voittoon suunnisti nykyisin Paimion Rastia edustava Milja Väätäjä.

Miljan suunnistusharrastus alkoi 6-vuotiaana RastiPiikkiön suunnistuskoulussa.

 

 

 

 

Kartantarkistus p2

Aluksi suunnistuskoulussa opeteltiin karttamerkkejä ja kartanlukua. Lasten alueellisissa kisoissa Milja alkoi käydä heti alusta lähtien. Kisoihin oli hänen mielestä kiva mennä, sillä siellä pääsi haastamaan itseään ja suunnistamaan uusiin paikkoihin. Pikkuhiljaa sekä suunnistus- että kilpailuinnostus kasvoi. Kun naapuriseura Paimion Rasti houkutteli riveihinsä mahdollisuudella päästä osallistumaan isoihin viestikisoihin, tuli seuran vaihtaminen ajankohtaiseksi 14-vuotiaana. Kisoihin Milja kannustaakin kaikkia osallistumaan rohkeasti. Kisoissa suunnistustaito kehittyy, pääsee erilaisiin maastoihin ja tutustuu muiden seurojen suunnistajiin. Lajin luonteeseen kuuluu, että virheitä ja pettymyksiä joutuu välillä jokainen sietämään, mutta tehdyistä virheistä myös oppii parhaiten.

Haastattelimme Miljaa ja kysyimme myös, minkälaisia terveisiä hänellä on tämän päivän RastiPiikkiön suunnistuskoululaisille kerrottavanaan:

Mitä on jäänyt mieleesi suunnistuskoulusta niiltä ajoilta, jolloin aloitit suunnistusharrastuksen?
-  Päällimmäisenä kannustava ja turvallinen ilmapiiri sekä kaikki ihanat ihmiset, niin treenikaverit kuin ohjaajatkin. Myös suunnistuskoulun lomassa järjestetyt seuran nuorten leirit olivat superkivoja tapahtumia.

Mikä suunnistamisessa on kivointa?
-  Monipuolisuus ja haastavuus eli se, että kovassa juoksuvauhdissa pitää pystyä myös lukemaan karttaa ja havainnoimaan ympäristöä. Suunnistuksen parissa olen myös päässyt näkemään upeita paikkoja niin Suomessa kuin myös ulkomailla, joihin en olisi ilman suunnistusta ikinä päätynyt.

Onko Piikkiössä mielestäsi hyviä suunnistusmaastoja?
- Ehdottomasti on, Piikkiöstä löytyy monipuolisia maastoja, joihin saa tehtyä hyviä ratoja eritasoisille suunnistajille.

Oletko harrastanut samanaikaisesti muita urheilulajeja?
- Joo, harrastin muutamaa muutakin lajia. Ja jalkapalloa pelaan edelleenkin suunnistuksen lisäksi.

poppikisat 2015pSen lisäksi, että voitit juuri D20 –sarjan SM keskimatkan kultamitalin, nimettiin sinut myös Suomen nuorten MM-joukkueeseen Turkissa syyskuussa pidettäviin kisoihin. Mitä kaikkea on vaadittu, että olet tähän pisteeseen päässyt?
- Tietysti paljon treeniä ja kun kyse on yksilölajista, on vaadittu myös monia yksinäisiä treenitunteja. Tämän lisäksi kannustavat ja osaavat ihmiset: perhe, valmentajat ja treenikaverit ympärillä ovat mahdollistaneet oman kehityksen. Myös periksiantamattomuutta ja vastoinkäymisten käsittelykykyä on vaadittu.

Mitä haluaisit sanoa tämän päivän nuorille suunnistuskoululaisille?
- Mahtavaa, kun olette löytäneet tämän hienon lajin pariin! Kannustan kaikkia jatkamaan suunnistuksen parissa, jos ei kilpasuunnistajana niin vaikka kuntorasteilla, seuran talkoolaisena tai ratamestarina. Tämä laji tarjoaa jokaiselle jotakin.

Vaikka Milja nykyisin edustaakin Paimion Rastia, on hän edelleen myös RastiPiikkiön jäsen ja on joitakin kertoja tänäkin vuonna käynyt ohjaamassa nuoria RastiPiikkiön liikuntakerhossa ja suunnistuskoulussa.

Touho Hakkinen 2707
Kuva Touho Häkkinen, Haukkavuoren katsastuskisa 22.5.2021